Sociëteit vandaag de dag

Sociëteit Apeldoorn

De “Vereniging Sociëteit Apeldoorn” is op 11 juli 1849 met toestemming van Koning Willem III opgericht. De Sociëteit komt voor uit de Handboogschutterij “De Doelen van Koning Willem III” en is één van de oudste Sociëteiten van Nederland. De Sociëteit Apeldoorn is gehuisvest in een monumentaal pand aan de Kerklaan 17 te Apeldoorn. Dit witte gebouw, dat in 1878/79 voor de Sociëteit Apeldoorn werd gebouwd, behoort tot één van oudste gebouwen die aan het Oranjepark werden neergezet. Zie verder voor meer beschrijving van de historie van de Sociëteit, de pagina “Historie”.

 

Sinds november 2018 is het gebouw geen eigendom meer van de “Vereniging Sociëteit Apeldoorn”. Restaurant Sizzles wordt de hoofdgebruiker van het pand. In afstemming met de nieuwe eigenaren van het pand keert de Sociëteit met haar leden na een grondige interne verbouwing en na de Corona-pandemie terug naar de Kerklaan.

Naast de mogelijkheden voor oa het kegelen en biljarten in het souterrain aan de Kerklaan, organiseert de Sociëteit Apeldoorn meerdere activiteiten in De Boschvijver in park Berg en Bos. Met de faciliteiten in de De Boschvijver kan de Sociëteit hier haar grotere evenementen en lezingen laten plaatsvinden. Op de maandag zijn er zeer frequent lezingen, georganiseerd door onze Activiteitencommissie, variërend in onderwerpen van cultuur, kunst en politiek tot actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

Daarnaast hebben verschillende kringen en clubs hier in De Boschvijver hun vast bijeenkomsten; bijvoorbeeld de bridge-club op de maandagmiddag. Ook is De Boschvijver voor de Sociëteit de vaste locatie voor haar Ledenvergaderingen en Nieuwjaarsbijeenkomsten. Op het prachtige terras worden er daarnaast borrels en barbeques gehouden.

Restaurant Sizzles, opent – na ruim veertien jaar op de locatie Koninginnelaan te zijn gehuisvest –   op zaterdag 3 oktober 2020 aan de Kerklaan haar nieuwe restaurant,  toepasselijk “ Sizzles at the Park”  geheten. Eigenaren Esther en Leon Habers bieden er een breed concept van veel geprezen culinaire activiteiten, en daartoe biedt “Kerklaan 17” nog meer mogelijkheden en faciliteiten.

Zoals opgetekend onder de kop:  “Sociëteit vandaag de dag”  onder het menu “Welkom”  is De Sociëteit een veelzijdige vereniging. Op de pagina “clubs” stellen enkelen daarvan zich aan u voor. Maar ook zijn er culturele -en jaarlijkse activiteiten, zoals het Koningskegelen, een golfdag, biljartwedstrijden en bridgedrives. Geregeld wordt een sociëteitsreis naar het buitenland georganiseerd.