Les Vrais Amis

‘Kegelclub Apeldoorn’, bekend als ‘Les Vrais Amis’

Dinsdagavond Kegelclub Les Vrais Amis.

 

Een geschiedenis die teruggaat naar het jaar 1892 waarin de kegelclub Apeldoorn in de kleine zaal van de Sociëteit wordt opgericht en de Heer van Loenen woonachtig aan de Regentesselaan als  eerste President benoemd werd.

In de jaren van haar bestaan heeft de club zich nadrukkelijk geprofileerd als een ambitieuze kegelclub waar men terdege rekening  mee moest houden , getuige de vele medailles vergaard tijdens Nationale kampioenschappen. Sedert 1938 laat de club vriendschap prevaleren boven ambitieuze wedstrijdprestaties en is de sociale cohesie zo kenmerkend voor les Vrais Amis. In dit kader worden jaarlijks bijzondere activiteiten georganiseerd zoals de jaarlijkse kegeldiners, de mosselmaaltijden en de uitbundige Nieuwjaarsontvangsten bij de leden en niet te vergeten de viering van de Lustra.

Men zou bijna vergeten dat wij een kegelclub zijn maar niets is minder waar, want door de opkomst van jonge leden is een veelbelovende opmars van jonge actieve kegelaars in gang gezet. De meer gevestigde orde binnen de kegelclub heeft de neiging om het verleden te romantiseren en heeft moeite met  de( moderne) ontwikkeling in de kegelsport en ik noem de overgang van de aanwezigheid van de kegeljongens naar de ontnuchterende werkelijkheid van de automatisering van de kegelbanen, de voortdurende oproep van Piet Hein Drabbe om de traditie waarbij de jongste leden verplicht waren het NOS spel na afloop van de kegelavond tot tenminste middernacht met gerenommeerde oudere leden te spelen, onder inname van vele “draaierijtjes”, weer in ere te stellen.

Voorts onderhouden wij sportieve en amicale contacten met onze zusterclubs in Zutphen en Deventer respectievelijk de “Duifjes”en kegelclub “VAKC sedert 1903”.

Op het ogenblik bestaat de Dinsdagavondkegelclub uit 36 leden.

Tenslotte: Les Vrais Amis , een kegelclub met een overwegend corporale geest vol aimabele, onschuldige tradities, onder  het motto: Wij worden er niet zozeer beter op naarmate wij ouder worden, maar……ten goede of ten kwade,  worden wij meer onszelf”!

 

Ludo Wijmans, President van les Vrais Amis.