VERSLAGEN EN REPORTAGES

34e lustrum Sociëteit Apeldoorn

Op vrijdag 12 juli heeft de Sociëteit Apeldoorn haar 34e lustrum in De Boschvijver gehouden.

Bijgaand treft u de toenmalige eerste aankondiging van het lustrumfeest aan. Voorts de speech van voorzitter Huub van Riggelen en tevens enkele foto’s die een indruk van de avond geven.

Het was een zeer geslaagd lustrum!  

Speech lustrum Sociëteit Apeldoorn 170 jaar

 

Geachte aanwezigen; leden van de Sociëteit, leden van onze begunstigende clubs en partners,

 

Op 11 juli 1849 werd onze Sociëteit opgericht en vandaag – op 12 juli – vieren wij het 170 jarig bestaan van de Sociëteit Apeldoorn.

 

Het bestuur is zeer verguld met de opkomst van meer dan 100 personen op dit lustrumfeest.

In afstemming met de Cie. Bas – waarvoor veel dank aan Yannik, Coert en Lex hebben we dan ook een mooie feestavond in elkaar kunnen zetten. Oorspronkelijk wilden we nog een bootrace op de Boschvijver organiseren en een midgetgolf wedstrijd aan de overkant maar om verscheidene redenen – en achteraf maar goed ook gezien de weersomstandigheden – hebben we die niet in het programma opgenomen. Desalniettemin hopen wij u een gezellig lustrumfeest te kunnen beiden op deze prachtige locatie. Na het drankje namens de Sociëteit, een gevarieerde barbecue en een surprise dessert, gaan we straks ook nog genieten van heerlijke zwoele jaren ’60 muziek door de Apeldoornse band “Rattle and Frost”.

 

Als Sociëteit kijken we allen reikhalzend uit naar het moment in 2020 dat we terugkeren naar de Kerklaan en in de tussentijd zijn wij als Sociëteit letterlijk en figuurlijk dakloos. Maar zo ook is de Sociëteit Apeldoorn begonnen in 1849 en pas 30 jaar later kon er een eigen gebouw worden neergezet. En bij dat begin van onze Sociëteit en dan met name de politieke situatie van dat moment, wil ik in deze speech met u stil staan.
Veel informatie over de ontstaansgeschiedenis heb ik kunnen terugvinden In het prachtige en zeer uitgebreide lustrumboek “150 jaar Sociëteit Apeldoorn”, waarin ook te lezen valt dat wij “de oudste vereniging ter stede zijn”. Iets waar we zeker trots op mogen zijn. Maar hoe is onze Sociëteit nu echt ontstaan ?

 

In 1848 werd er in Nederland een nieuwe grondwet – de grondwet van Thorbecke – in beide kamers aangenomen en ondertekend door Koning Willem II die echter spoedig daarna overleed. Zijn zoon Willem III trad aan – met enige tegenzin tegen het koningschap en zeker ook tegen de nieuw aangenomen grondwet – maar toch werd hij in mei 1849 in Amsterdam ingehuldigd.

 

 

In Nederland was er naar aanleiding van de nieuwe grondwet een stevige discussie gaande over de macht van de Koning. Deze discussie werd toentertijd met name gevoerd door de hogere burgerij en die kwamen juist vaak bijeen in schutterijen. Schuttersvereniging hadden in die tijd onder andere een rol als politie, brandweer en landmacht.

 

Uit de geschiedenisboeken is op te maken dat het huwelijk van Willem III en zijn Sophie helaas niet bepaald bekend stond als een goed huwelijk. Om hun relatie te doen verbeteren bedacht Willem III het idee om een groots schuttersfeest te organiseren voor de verjaardag van Sophie op Het Loo. Willem III bedacht daarnaast dat hij met de organisatie van een groot schuttersfeest de gegoede burgerij kon paaien in zijn strijd tegen de grondwet.
Dit schuttersfeest vond daadwerkelijk plaats in de maand juni 1849 op Het Loo. Echter omdat Apeldoorn toen nog maar een klein dorp was, had zij geen eigen schuttersvereniging en dus ook geen afvaardiging op dit feest.

 

Dit gemis aan een schuttersvereniging is daarna echter heel snel ingehaald en na verschillende lokale initiatieven werd er 1 maand later en wel op 11 juli 1849 toestemming verleend voor de oprichting van de “Doelen van Koning Willem III” te Apeldoorn.

 

In eerste instantie kwam deze schuttersvereniging bijeen in gebouw de Arend ook wel herberg de Arend aan de huidige Hoofdstraat (nu een speelhal), daarna in een hotel waar later bioscoop Tivoli en nu bioscoop Vue gevestigd is.

 

Dan volgt er nog een memorabel feit in de ontstaansgeschiedenis van onze Sociëteit.

De schuttersvereniging was in 1878 druk doende om een eigen pand te laten bouwen aan de Kerklaan. Echter om toentertijd een eigen gebouw te mogen beheren moest de vereniging “handelingsbekwaam” zijn en een “rechtspersoonlijkheid” hebben, die zij toen nog niet had. Daartoe werd toen bij de Koning een verzoek ingediend.

Koning Willem III besliste echter dat hij geen beschermheer meer kon zijn van een vereniging die conform haar statuten “slechts het bevorderen van gezellig verkeer ten doel heeft”. En daarmee hield de schuttersvereniging op te bestaan, maar luidde die beslissing formeel het begin in van een gewone Sociëteit met statuten, handelingsbevoegdheid en erkenning als rechtspersoon. In het jaar daarna in 1879 werd het nieuwe eigen pand aan de Kerklaan (nu 140 jaar geleden) in gebruik genomen en dat was ook het jaar dat Willem III met zijn jonge bruid Emma naar Apeldoorn kwam.

 

 

Tot de dag van vandaag staat die doelstelling uit 1878 van “het bevorderen van gezellig verkeer” nog steeds hoog in het vaandel van onze Sociëteit en is ook vanavond tijdens deze lustrumviering ons motto.

Ik hef dan ook het gaarne het glas met u op deze historische doelstelling en op een gezonde en lange toekomst van onze Sociëteit.

 

Cheers en een goede gezondheid voor u allen.

Ierland Reisverslag 04-05-2018 tot 11-05-2018 Sociëteit Apeldoorn

Hub Cuppen

Juli 2019

Reisprogramma

 

04-05-2019 | Dag 1: Amsterdam – Cork – Kinsale – Kerry

Bezichtiging Cork en busreis via Lee Valley naar Kerry (The Rose Hotel)

 

05-05-2019 | Dag 2: Ring of Kerry

Vandaag rijden we de beroemde Ring of Kerry. en het prachtige panorama van Ladies View naar het Victoriaanse herenhuis Muckross House. Daarna weer terug naar Kerry.

 

06-05-2019 | Dag 3: Schiereiland Dingle en Gallerus

Route via schiereiland Dingle met bezoek aan o.a Dingle en 9e eeuwse Gallarus-oratorium

 

07-05-2019 | Dag 4: Van Killarney naar Galway

Bezoek aan de spectaculaire Cliffs of Moher en het nationale park The Burren een kalksteenplateau met een bijzondere flora. Dageinde in Clayton hotel in Galway.

 

08-05-2019 | Dag 5: Connemara

Bezoek aan het mooie natuurgebied Connemara en de beroemde neogotische abdij Kylemore Abbey. De dag eindigt weer in Galway.

 

09-05-2019 | Dag 6: Dwars door Ierland naar Dublin

We steken dwars door via Athlone naar Dublin. Onderweg bezoeken we de oudste werkende whiskey distilleerderij ter wereld, Kilbeggan Distellery. Daarna bezoek aan Sint Patricks Cathedral in Dublin. Dageinde Clayton hotel in Dublin.

 

10-05-2019 | Dag 7: Ongerept landschap van Wicklow Mountains en Dublin.

In het ongerepte landschap van de Wicklow Mountains bezichtigen we het kloostercomplex Glendalough, dat in de 6e eeuw is gesticht door de heilige Kevin. Daarna  bezoek aan het beroemde Trinity College met het 9e-eeuwse Book of Kells en oude bibliotheek. Daarna vrije middag in Dublin.

 

11-05-2019 | Dag 8: Dublin We worden naar de luchthaven van Dublin gaan voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Dag 1: 4 mei 2019

Bezoek aan Cork

Busreis door Cork waarbij gestopt wordt bij de Finbarr’s cathedral. Daarna gestopt op een parkeerplaats bij de river Lee, waarna een wandeling is gemaakt naar het centrum van Cork richting The English Market.

Dag 2: 5 mei 2019

Ring of Kerry

Busreis door zuidwest Ierland waarbij we de beroemde ring of Kerry afrijden. We hadden het geluk van prachtig zonnig weer waardoor we de prachtige panoramastops langs de kust goed konden zien. Verder korte stops in de pittoreske plaatsjes Waterville en Sneem waar we lunchten. Het geplande bezoek aan Muckrosshouse viel  bijna in het water als gevolg van illegale wegraces. Uiteindelijk kwam alles goed en waren we net op tijd in Muckrosshouse en konden we de dag beëindigen in The Rose Hotel in Killarney.

Dag 3: 6 mei 2019

Schiereiland Dingle en Gallerus

Route via schiereiland Dingle met bezoek aan o.a Inch, the beehives, Dingle en 7e eeuwse Gallarus-oratorium. Ook deze dag hadden we weer prachtig weer en konden we genieten van de vele vergezichten. Hoogtepunten vormden een bezoek aan de beehives in Glanfahan waar de dames zich te buiten gingen aan lammetjes knuffelen en het eeuwenoude Gallarus-oratorium, een oude stenen kapel uit de 7e eeuw. Volgens een legende wordt je ziel gezuiverd door uit het achterraam te klimmen. Leuk was ook de eindstop in Dingle met zijn pittoresque haven. Eindbestemming The Rose Hotel in Killarney.

Dag 4: 7 mei 2019

Van Killarney naar Galway

De busreis start vandaag met het per veerboot oversteken van de rivier de Shannon. Daarna volgt een zoek aan de spectaculaire Cliffs of Moher en het nationale park The Burren een kalksteenplateau met een bijzondere flora. Verder stops bij Spanish point voor een koffiepauze en Dunguair Castle. Dageinde in Clayton hotel in Galway.

Dag 5: 8 mei 2019 Connemara

Bezoek aan het mooie natuurgebied Connemara, Killary fjord en de beroemde neogotische abdij Kylemore Abbey. Het was die dag vrij zwaar bewolkt, maar wel droog weer. De dag eindigt weer in Galway.

Dag 6: 9 mei 2019 Dwars door Ierland naar Dublin

We steken dwars door via Athlone naar Dublin. Onderweg bezoeken we de oudste werkende whiskey distilleerderij ter wereld, Kilbeggan Distellery. Daarna bezoek aan Sint Patricks Cathedral in Dublin. Dageinde Clayton hotel in Dublin.

Dag 7: 10 mei 2019 Ongerept landschap van Wicklow Mountains en Dublin.

In het ongerepte landschap van de Wicklow Mountains bezichtigen we het kloostercomplex Glendalough, dat in de 6e eeuw is gesticht door de heilige Kevin. Daarna  terug naar Dublin en bezoek aan het beroemde Trinity College met het 9e-eeuwse Book of Kells en oude bibliotheek. Daarna vrije middag in Dublin.

Deelnemerslijst Reis Societeit Apeldoorn naar Ierland
Franz Wensing
Bert vd Nat/ Carla van Rosmalen
Sra en Jannie Hoffmans
Joke Lijbers
Hans/Corinne Peters
Anne Kuylman
Trudy Brouwer
Betty/Henk Kwakkel
Lex en Elly Nievelstein
Pauline Heijnen
Hub en Henriette Cuppen
Jan en Gerrie van den Berg

Verslag Sociëteitsreis 2019 - Ierland.

Het was vroeg op, zaterdag 4 mei, voor het vertrek naar Cork in Ierland voor onze 8-daagse sociëteitsreis naar Ierland. Ontvangst met koffie en krentenbollen bij Sra en Janny Hoffmans waar wij ook gedurende onze trip  de auto’s hebben kunnen stallen, want helaas vertrek vanaf de Societeit was niet meer mogelijk.

Het inchecken verliep vrij snel en moeiteloos al was er wel even een schrikmoment toen bleek dat een van onze medereizigers een tas met persoonlijke zaken was kwijtgeraakt; gelukkig dankzij de alertheid van het incheckpersoneel i.s.m. met de marechaussee leverde dat uiteindelijk geen problemen op.

Na een goed verlopen vlucht arriveerden wij op Cork-Airport waar onze touringcar met chauffeur Frances al klaar stond om ons de komende 8 dagen door een mooi deel van Ierland te loodsen. Het gaat te ver om alle dagen tot in details te beschrijven maar enkele highlights moeten natuurlijk wel genoemd worden, waaronder het fameuze Muckross House waar één van de vroegere eigenaren een 4 jaar durende verbouwing pleegde voor een bezoek van 2 dagen van de toenmalige koningin van Engeland, Victoria.

Ook de Ring of Kerry, de Cliffs of Moher zijn zeer bezienswaardig en alles ademt een soort van Ierse rust uit. Uiteraard kon bezoek aan één van de vermaarde Ierse whiskey-distilleerderijen niet ontbreken. Bij Killbeggan, sinds 1757, hebben wij ons, na een leerzame rondleiding in oude authentieke gebouwen, aan 4 verschillende smaken tegoed gedaan; voor degene die geen trek hadden in een whiskey was er altijd wel een (mede)reisgenoot in de buurt die zich over de inhoud van de diverse glazen wilde ontfermen.

In de omgeving van Dublin hebben wij ook Wicklow Mountains bezocht, ook een zeer indrukwekkend mooi natuurgebied en in Dublin zelf hebben wij de St. Patricks Cathedral en de beroemde bibliotheek “book of Kells” bezocht.

In de beschikbare vrij tijd hebben wij, veelal op eigen gelegenheid, het uitgaansgebied van Dublin verkent, met onder andere een bezoek aan de Temple Bar, met van vroeg tot laat live music in de vele knusse pubs in dit uitgaansdistrict.

Zaterdag 11 mei waren we weer terug in het Apeldoornse en wij allen kijken terug op een zeer geslaagde reis (het weer heeft ook meegewerkt) met een leuke groep met goede onderlinge verstandhoudingen.

Wederom kan geconcludeerd worden dat de thuisblijvers de verkeerde keus hebben gemaakt……..